Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy nazbiera mi się większa ilość mięsa z rosołu robię paszteciki lub krokiety z mięsem... Doskonale smakują podane z barszczem czerwonym
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 17
Składniki
Łopatkę umyć, zmielić przez maszynkę i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju. Mięso z rosołu zmielić wraz z cebulą (jeśli ktoś woli to można cebulkę podsmażyć z łopatką) Dodać podsmażone mięso mielone, przyprawy do smaku i całość dokładnie połączyć.
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajka, drożdże, margarynę oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Najlepsze jest w tym cieście iż nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia, rośnie w piekarniku i jest bardzo delikatne. Podzielić ciasto na kilka porcji. Każdy rozwałkować na prostokąt, wzdłuż nałożyć farsz i zwinąć w dość ciasny rulon. Ostrym nożem pokroić na porcje. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temp. 160-170" 15-20min.
Doskonale do pasztecików pasuje barszcz czerwony!! Smacznego :)