Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4749
Dodano: 27.11.2020
Odsłon: 5531
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną
Pozostałe składniki wyłożyć na blat i posiekać nożem.
Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką lub odwróconą miską i odstawić na pół godziny by ciasto urosło.
Kapustę, udka i namoczone wcześniej grzyby ugotować osobno.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą kapustę i odsączone grzyby. Podlać olejem by farsz się nie przypalił. Smażyć chwilę, cały czas mieszając.
Udka obrać z kości i skóry. Zmielić na grubych oczkach razem z kapustą i grzybami. Dodać jajko i doprawić.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Pociąć na pasy szerokości 10 cm. Wzdłuż każdego pasa układać farsz i delikatnie zwijać. Układać "szwem" do dołu. Pociąć na 4-5 cm kawałki.
Układać na blasze (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut by ponownie podrosły. Przed pieczeniem posmarować każdy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut.
Podawać z czystym barszczem do picia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 29 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Dariusz-D 27 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Wspaniale paszteciki:-)2 Kto głosował? | Odpowiedz