Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tych pasztecików nie może zabraknąć w naszym domu na święta i rodzinne uroczystości. Są mięciutkie i delikatne a przy tym smaczne.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną Pozostałe składniki wyłożyć na blat i posiekać nożem. Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką lub odwróconą miską i odstawić na pół godziny by ciasto urosło. Kapustę, udka i namoczone wcześniej grzyby ugotować osobno. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą kapustę i odsączone grzyby. Podlać olejem by farsz się nie przypalił. Smażyć chwilę, cały czas mieszając. Udka obrać z kości i skóry. Zmielić na grubych oczkach razem z kapustą i grzybami. Dodać jajko i doprawić. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Pociąć na pasy szerokości 10 cm. Wzdłuż każdego pasa układać farsz i delikatnie zwijać. Układać "szwem" do dołu. Pociąć na 4-5 cm kawałki. Układać na blasze (tej z wyposażenia piekarnika), wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut by ponownie podrosły. Przed pieczeniem posmarować każdy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Podawać z czystym barszczem do picia.