Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kruchego ciasta, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno, na przyjęcie – i na co dzień.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3847
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 457
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3847
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 457
Składniki
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.