Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z szynką i pesto

Paszteciki z szynką i pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 1102

Roladki z kruchego ciasta, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno, na przyjęcie – i na co dzień.

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka - 200 g
  • Masło - 130 g
  • Żółtko - 2 szt.
  • Śmietana 18% - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • NADZIENIE:
  • Szynka - 100 g
  • Ser żółty - 80 g
  • Suszone pomidory - 100 g
  • Bazylia - 5 gałązek
  • Czosnek - 1 duży ząbek
  • Słonecznik - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Parmezan - 3 łyżki
  • DODATKOWO:
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
  • Czarny sezam - do posypania (niekoniecznie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.

  2. Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń