Przekąski Przepis na:
Paszteciki z szynką i pesto

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2224
Dodano: 27.12.2016
Odsłon: 1102
Składniki
- CIASTO:
- Mąka - 200 g
- Masło - 130 g
- Żółtko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 1 łyżka
- Sól - szczypta
- NADZIENIE:
- Szynka - 100 g
- Ser żółty - 80 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Bazylia - 5 gałązek
- Czosnek - 1 duży ząbek
- Słonecznik - 2 łyżki
- Sól, pieprz - do smaku
- Parmezan - 3 łyżki
- DODATKOWO:
- Jajka - 1 szt. - do posmarowania
- Czarny sezam - do posypania (niekoniecznie)
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
-
Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze do przepisu (0)