Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z kruchego ciasta, dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno, na przyjęcie – i na co dzień.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 65
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 41
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 65
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, każdą owijamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, a następnie miksujemy go z czosnkiem, listkami bazylii, 3 łyżkami parmezanu, odsączonymi z oliwy pomidorami, 3-4 łyżkami oliwy z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2 prostokąty, każdy smarujemy pesto, wzdłuż jednego szerszego boku rozkładamy plastry szynki, posypujemy żółtym serem, zwijamy w rulon i kroimy na ukośne kawałki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnego sezamu. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.