Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki z wołowiną są idealną sycącą przekąską. Możesz je podawać na ciepło z sosem jogurtowym albo pikantnym dipem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się również jako przełamanie zupy o gładkiej konsystencji.
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88243
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11630
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1807
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88243
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11630
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1807
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili i ogórki kiszone pokrój w małą kostkę.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj cebulę, czosnek, chili, ogórki, musztardę, oliwę, kminek, paprykę słodką i posiekaną kolendrę (jeśli używasz).
Dopraw solą i pieprzem, następnie wyrób rękami na gładką masę. Z masy uformuj małe płaskie kotleciki o wielkości ok. 7 cm. (ok. 20 sztuk).
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto francuskie pokrój w trójkąty jak do tradycyjnych rogalików. Brzeg powinien mieć około 10 centymetrów długości. Na szerszym końcu każdego trójkąta połóż podsmażony kotlecik.
Zawiń w kształt rogalika, zaczynając od szerszej części ku węższej. Ułóż wszystkie paszteciki z wołowiną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut aż będą złociste i chrupiące.