Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-02-2022
Na życzenie domowników zrobiłam delikatny pasztet, zupełnie gładki, bez dodatków takich jak żurawina czy grzybki. Z mięsa trzykrotnie mielonego wyszedł pasztet bardzo gładki i bardzo smaczny.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 319
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 76
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 55
Składniki
Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć delikatnie mąką pszenną. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowy usmażyć wątróbkę. Nie solić. Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Wystudzić. Łopatkę, boczek i podgardle ugotować ( ok 40 min na wolnym ogniu ) z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu czarnego w ziarnach, ziela angielskiego, a także marchewki, pietruszki, selera, czosnku i cebuli. Dodać sól do smaku. Usmażoną wątróbkę i ugotowane mięsa tj wołowe ( z niedzielnego rosołu ), łopatka, boczek i podgardle, kajzerki wcześniej namoczone w rosole przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Do zmielonego mięsa dodać 5 rozbełtanych jajek, gałkę muszkatołową, pieprz drobno mielony ostry, 1/2 szklanki rosołu i sól do smaku. Dokładnie mięso wyrobić dłońmi. Jeśli mięso jest jeszcze zbyt suche, to dodać rosołu i wyrobić. Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mięso przełożyć do formy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie 1 godz 20-30 min. Po upieczeniu pasztet wystudzić. Kroić, zajadać np. z chrzanem, żurawiną. Smacznego