Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 4262
Dodano: 21.02.2018
Odsłon: 7671
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z kaczki.
Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1h 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut.
Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości)
W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.
Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru.
Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje.
Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach)
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (18)

KORAL 23 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Ja natomiast dla takiego pasztetu skrzywdziłabym biedną kaczuszkę....:)Pyszności. Odpowiedzi: 13 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 22 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Pasztecik chrum, chrum, choć jak wiesz ja kaczek nie dam u siebie skrzywdzić ;) Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz