Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet domowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny

Pasztet domowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3338

Dodano:

Odsłon: 5442

Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg. przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :)

Składniki

  • 1,5kg kaczych udek
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojona na kawałki
  • kawałek selera, pokrojony na kawałki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków
  • 2-3 listki laurowe
  • 200g wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • ok. pół szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 jajka - z białek ubijamy pianę
  • 50ml brandy
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • cienkie plasterki boczku do obłożenia formy i wierzchu pasztetu
  • sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kacze udka rumienimy z obu stron na patelni bez tłuszczu.

  2. Obraną i pokrojoną cebulę, marchew, czosnek i selera rumienimy na tłuszczu z kaczki.

  3. Tak przygotowane składniki wkładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, dodajemy liście laurowe, pęczek pietruszki, ziele angielskie, goździki, solimy i gotujemy około 1h 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

  4. Oczyszczoną z błon wątróbkę kroimy, dodajemy do mięsa, wlewamy wino i gotujemy jeszcze 30 minut.

  5. Kacze udka oraz wątróbkę wyjmujemy z rosołu - gdy ostygnie mielimy 3 razy (wcześniej oddzielamy mięso od kości)
    W tym czasie przecedzamy wywar mocno odciskając warzywa i odparowujemy na dużym ogniu do około 250ml.

    Bułkę tartą zalewamy 4 łyżkami tego wywaru.

  6. Do masy pasztetowej dodajemy żółtka, namoczoną bułkę tartą, pozostały wywar, brandy i żurawinę, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami - dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.

  7. Formę do pieczenia obkładamy cienkimi plasterkami boczku, wkładamy masę pasztetową, przykrywamy ją pozostałymi plasterkami boczku i pieczemy 1h 30min w temp. 200 stopni, uzupełniając wodę jeśli wyparuje.

    Pasztet studzimy, schładzamy i podajemy (najlepszy po kilkunastu godzinach)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 23 lutego 2018 Ja natomiast dla takiego pasztetu skrzywdziłabym biedną kaczuszkę....:)
Pyszności.
Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lutego 2018 Pasztecik chrum, chrum, choć jak wiesz ja kaczek nie dam u siebie skrzywdzić ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń