Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet jajeczno - pieczarkowy

Pasztet jajeczno - pieczarkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 18803

Doskonale smakuje sam rozsmarowany na kromce chleba pszennego a także obłożony pomidorem z cebulą.

Składniki

  • 10 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 500g pieczarek
  • 1 spory pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • trochę masła lub oleju
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane jajka drobniutko kroimy lub rozdrabniamy widelcem. Surowe pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami smażymy na maśle lub oleju dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami ugotowanymi na twardo, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą - bardzo dobrze przyprawiamy. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, około godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń