Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet pieczarkowo - jajeczny z żółtym serem

pasztet pieczarkowo - jajeczny z żółtym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8719

Dodano:

Odsłon: 17449

Bardzo smaczny wegetariański pasztet, pyszny sam w sobie i do pieczywa.

Składniki

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 800 gramów pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 100 - 120 gramów sera żółtego (polecam edamski lub parmezan, tego ostatniego 50 gramów)
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
  • 2 surowe jaja
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz (pieprzu nie żałujemy)
  • ulubione zioła (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki bułki tartej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pasztet pieczarkowo - jajeczny z żółtym serem

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przysmażamy na patelni, na oleju, wrzucamy do sporej miski, studzimy.

    Posiekaną cebulkę również przysmażamy na złoto, przekładamy do pieczarek (bez tłuszczu), studzimy.
    Potem dodajemy posiekane drobno jaja na twardo, starty ser, bułkę tartą, surowe jaja, przyprawy, majonez i musztardę (opcjonalnie), zieleninę, wyrabiamy wszystko dokładnie.

    Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy masę, ugniatamy ją równomiernie, z wierzchu smarujemy cieniutko olejem.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy około 55 - 60 minut, jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia przypieka nam się za bardzo z wierzchu, przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy dalej do końca wyżej wymienionego czasu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    UWAGA: Pasztet kroi się ładnie kiedy całkiem wystygnie.
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 marca 2017 wyglada przepysznie i pewnie bedzie tak smakowal, Swietny przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 lutego 2017 super pasztet,ale bym zjadła,przepis kradnę:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 lutego 2017 Przepyszny,robię kiedy mam "nadwyżkę" jajek dodaję zamiast pietruszki dużo szczypiorki :)))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 lutego 2017 Ubóstwiam te smaki <3 Koniecznie podbiorę <3

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń