Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 855
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 890
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 855
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 890
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.
Mięso z kurczaka ze skórą i łopatkę razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.
Przekładamy go do foremki wysmarowanej smalcem, wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą. Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.
Pasztet wielkanocny gotowy!