Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1141
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1141
Składniki
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.
Mięso z kurczaka ze skórą i łopatkę razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski. Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy najlepiej rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.
Przekładamy go do foremki wysmarowanej smalcem, wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą. Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.
Pasztet wielkanocny gotowy!