Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Przepis dnia 2019-10-24
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 516

Dodano:

Odsłon: 11946

Pyszny pasztet/pieczeń zrobiony na bazie cukinii oraz kaszy jaglanej. Idealny na śniadanie i lekka przekąska w ciągu dnia. Lekkie i zdrowe.

Składniki

  • 350 g cukinii (nieobranej, pozbawionej końcówek)
  • jedna średnia marchew
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i zasypujemy dwoma łyżeczkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.

    Marchew również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Do drugiej miski wrzucamy marchew, cebulą, przeciśnięty ząbek czosnku i suchą kaszę jaglaną. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw z kaszą. Dodajemy także pozostałe przyprawy i zioła (z tymianku tylko listki, bez łodyżek). Następnie wbijamy jajka. Cukinię starannie odciskami z namiaru wody i dodajemy do wszystkich składników. Teraz wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią.

  2. Wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do keksówki lub prostokątnego naczynia żaroodpornego/foremki). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Pasztet powinien się zarumienić i lekko zezłocić na wierzchu. To znak, że jest już gotowy. Przed pokrojeniem należy go dobrze wystudzić. Ciepły będzie się rozpadał podczas krojenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń