Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 761
Dodano: 22.10.2019
Odsłon: 15073
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i zasypujemy dwoma łyżeczkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok.
Marchew również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Do drugiej miski wrzucamy marchew, cebulą, przeciśnięty ząbek czosnku i suchą kaszę jaglaną. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw z kaszą. Dodajemy także pozostałe przyprawy i zioła (z tymianku tylko listki, bez łodyżek). Następnie wbijamy jajka. Cukinię starannie odciskami z namiaru wody i dodajemy do wszystkich składników. Teraz wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią.
Wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do keksówki lub prostokątnego naczynia żaroodpornego/foremki). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Pasztet powinien się zarumienić i lekko zezłocić na wierzchu. To znak, że jest już gotowy. Przed pokrojeniem należy go dobrze wystudzić. Ciepły będzie się rozpadał podczas krojenia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

wege_garnuszek 23 października 2019Zgłoś do usunięcia
z termoobiegiem? Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

DoktorGosia 22 października 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo apetycznie:). Moje smaki.4 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 22 października 2019Zgłoś do usunięcia
Musi świetnie smakować :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 22 października 2019Zgłoś do usunięcia
Super!3 Kto głosował? | Odpowiedz