Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-10-2019
Pyszny pasztet/pieczeń zrobiony na bazie cukinii oraz kaszy jaglanej. Idealny na śniadanie i lekka przekąska w ciągu dnia. Lekkie i zdrowe.
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1038
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 17
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 9
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 507
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 438
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1038
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 17
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 9
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 507
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 438
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski i zasypujemy dwoma łyżeczkami soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Marchew również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Do drugiej miski wrzucamy marchew, cebulą, przeciśnięty ząbek czosnku i suchą kaszę jaglaną. Nasiona kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do warzyw z kaszą. Dodajemy także pozostałe przyprawy i zioła (z tymianku tylko listki, bez łodyżek). Następnie wbijamy jajka. Cukinię starannie odciskami z namiaru wody i dodajemy do wszystkich składników. Teraz wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią.
Wyrobioną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do keksówki lub prostokątnego naczynia żaroodpornego/foremki). Dobrze dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Pasztet powinien się zarumienić i lekko zezłocić na wierzchu. To znak, że jest już gotowy. Przed pokrojeniem należy go dobrze wystudzić. Ciepły będzie się rozpadał podczas krojenia.