Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z dziczyzny to ekskluzywna propozycja, która zachwyci podniebienia wszystkich twoich gości przy świątecznym stole.
        Wymiary formy: 35x11 cm
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35868
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35868
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1253
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
        
        
                Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa pokrój w drobną kostkę i obficie dopraw solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju z dodatkiem natki pietruszki, tartego imbiru, kardamonu, goździków i cynamonu, tylko do zeszklenia. Wlej alkohol i pozwól mu się zredukować. Zdejmij z ognia i ostudź.
Dodaj cebulę do mięsa, a następnie zmiksuj partiami w robocie kuchennym na gładką masę.
Pistacje i żurawinę rozdrobnij w robocie kuchennym i dodaj do masy mięsnej. Wymieszaj razem ze skórką pomarańczową, skrobią i jajkami. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś masę do środka i wyrównaj. Umieść foremkę w głębokim naczyniu żaroodpornym i wypełnij je wrzącą wodą do połowy wysokości keksówki.
Wstaw pasztet z dziczyzny do pieca nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz przez 2 godziny, do momentu aż wnętrze będzie już zastygnięte.
Wyjmij pasztet z pieca i całkowicie ostudź przed wyjęciem z formy. Podawaj na zimno, pokrojony w plastry.
Resztki przechowuj owinięte folią aluminiową, w lodówce.