Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z dziczyzny to ekskluzywna propozycja, która zachwyci podniebienia wszystkich twoich gości przy świątecznym stole.
Wymiary formy: 35x11 cm
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 39
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 73
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 122
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 39
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 73
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 122
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa pokrój w drobną kostkę i obficie dopraw solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na oleju z dodatkiem natki pietruszki, tartego imbiru, kardamonu, goździków i cynamonu, tylko do zeszklenia. Wlej alkohol i pozwól mu się zredukować. Zdejmij z ognia i ostudź.
Dodaj cebulę do mięsa, a następnie zmiksuj partiami w robocie kuchennym na gładką masę.
Pistacje i żurawinę rozdrobnij w robocie kuchennym i dodaj do masy mięsnej. Wymieszaj razem ze skórką pomarańczową, skrobią i jajkami. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję.
Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś masę do środka i wyrównaj. Umieść foremkę w głębokim naczyniu żaroodpornym i wypełnij je wrzącą wodą do połowy wysokości keksówki.
Wstaw pasztet z dziczyzny do pieca nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz przez 2 godziny, do momentu aż wnętrze będzie już zastygnięte.
Wyjmij pasztet z pieca i całkowicie ostudź przed wyjęciem z formy. Podawaj na zimno, pokrojony w plastry.
Resztki przechowuj owinięte folią aluminiową, w lodówce.