Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z królika i golonki według Ewy Wachowicz

Pasztet z królika i golonki według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 1215

Pieczony pasztet z królika i golonki z dodatkiem leśnych grzybów.

Składniki

  • 1 - królik
  • 1 - golonka
  • 1 - marchewka
  • 1 - pietruszka
  • seler
  • suszone grzyby
  • 200 g - słoniny
  • 2 - cebule
  • 250 g - wątróbki drobiowej
  • bułka namoczona w mleku
  • 5 - jajek
  • 1 łyżeczka - imbiru
  • ⅓ - gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z królika i golonki według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Królika i golonkę gotować do miękkości wraz z warzywami i suszonymi grzybami (przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz zielem angielskim i liściem laurowym). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami oraz grzybami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach.

  2. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. Słoninę przesmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać cebulę, poddusić. Wątróbkę zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby się ścięła.

  3. Bułkę namoczyć w letnim mleku. Słoninę usmażoną z cebulą, zaparzoną wątróbkę i odciśniętą bułkę również zmielić w maszynce. Wymieszać z mięsem.

  4. Do powstałej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, imbirem i świeżo startą gałka muszkatołową. Dobrze wymieszać.

  5. Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wyrównać. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno - jako danie obiadowe albo przystawkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń