Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1251

Dodano:

Odsłon: 3898

Zapraszam do siebie :) http://charlottegotuje.blogspot.com

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1,5 szkl zielonej soczewicy
    2- 3 marchewki
    300 g pieczarek
    1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
    pół selera
    1 pietruszka
    2 duże cebule
    2 jajka
    4-5 łyżek bułki tartej
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 kostka rosołowa
    natka pietruszki
    sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, słodka i ostra papryka
    2 łyżki oleju słonecznikowego opcjonalnie


  2. Przygotowanie:

    Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości (może się rozpaść, bo i tak ją będziemy mielili). Kiedy już woda całkowicie wyparuje, wyciągamy ziele angielskie oraz liść laurowy i odcedzamy soczewicę na sitku.

    Pietruszkę, seler i marchewkę gotujemy do miękkości.

    Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy, pod koniec dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.

    Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy pasztet ok. 40 - 60min (zależy od tego jaka jest grubość pasztetu i od piekarnika, wierzch ma być przypieczony). Po tym czasie go wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na całą noc wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń