Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet z zielonej soczewicy

pasztet z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 18263

Dodano:

Odsłon: 11989

smaczny pasztet

Składniki

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki
    i również ugotować do miękkości.

  2. W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.


  3. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

  4. Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

migotka07 02 marca 2016 pasztet bardzo smaczny.doprawilam mocno i dalam wiecej pieczarek.nie mialam zielonej soczewicy wiec dalam czerwona. niestety pasztet rozpada sie. nie mozna go pokroic nawet na grube plastry, robilam wszystko wg przepisu, moze oprocz "miksowania" masy-zblendowalam:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń