Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2365
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 474
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 833
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2365
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 474
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 833
Składniki
Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i również ugotować do miękkości.
W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.