Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2820
Przekąska z tortilli to smaczna i zdrowa opcja posiłku, którą możesz przygoto...
Odsłon: 67
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 1170
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2820
Przekąska z tortilli to smaczna i zdrowa opcja posiłku, którą możesz przygoto...
Odsłon: 67
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 1170
Składniki
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą. Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.
Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.