Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1591
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 498
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 355
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1591
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 498
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 355
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Składniki
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą. Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.
Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.