Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20819
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20819
Składniki
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą. Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.
Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.