Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na gomasio, czyli sól sezamową. Pieczona w przyprawach ciecierzyca to fenomalna przekąska i zdrowy zamiennik chipsów czy krakersów. Ciecierzyca obniża ciśnienie, ma niski indeks glikemiczny. Natomiast przyprawa gomasio to również same zalety i co najważniejsze pozwala znacznie obniżyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania potraw.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336795
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423986
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10465
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336795
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4418
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423986
Składniki
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą tak, żeby ok 7 cm wody było ponad ciecierzycą. Dodać sodę i zostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości, nie rozgotować.
Ugotowaną ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami, wysypać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-45 minut, aż kuleczki wyraźnie się zrumienią i będą chrupiące.
Dobrze jest zaglądać do piekarnika i zamieszać co jakiś czas.