Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone, nadziewane szyje kacze lub z innego drobiu, są pyszne. Można je nadziewać różnymi farszami, takimi które lubimy. Ja zrobiłam z farszem z kasz, gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem sosu z ostrych papryczek, który bardzo lubimy. Warto zrobić bo jest po prostu PYCHA :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 51
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 154
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2826
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4198
Składniki
Wykonanie farszu: Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy. Tą ilością farszu można nadziać 6 kaczych szyj.
Wykonanie nadziewanych szyj: Szyje czyścimy, płuczemy w bieżącej zimnej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Cieńszy (węższy) koniec skóry szyi mocno związujemy przędzą wędliniarską. Nadziewamy szyję farszem, zszywamy nicią drugi koniec szyi.
Lekko nacinamy ostrą żyletką, tak żeby nie przeciąć skóry. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony.
Musimy kilkakrotnie szyje przewracać.
Podsmażone szyje wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie czasu pieczenia przewracamy szyje na drugą stronę (o 180 stopni).
Upieczone szyje podajemy z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi, ostrymi, papryczkami czereśniowymi.
Smacznego!!!