Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone drożdżowe pierogi z mięsem mielonym i pieczarkami

Pieczone drożdżowe pierogi z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10705

Dodano:

Odsłon: 181

Pierogi tym razem z mięsem mielonym. Smakują na ciepło i na zimno. Polecam

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże 5 dag
  • ciepła woda 240 ml
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
  • sól 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ok. 1 kg
  • ciepłe mleko 340 ml
  • roztopione masło 7 dag
  • jajko duże 3
  • Farsz:
  • mięso mielone (u mnie pół na pół wieprzowe i drobiowe) 60 dag
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 20 dag
  • przecier pomidorowy 4 łyżeczki
  • musztarda 2 łyżeczki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone drożdżowe pierogi z mięsem mielonym i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Ciasto: Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże i 20 dag mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać mleko, sól, resztą mąki, przestudzone masło i 2 jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. (ja miskę z ciastem wstawiam w drugą miskę z ciepłą wodą).

  2. W tym czasie przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć do zrumienienia na oleju, dodać drobno pokrojony czosnek i chwilkę smażyć. Dodać mięso mielone, smażyć wszystko mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, smażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy i musztardę. Przyprawić pieprzem, solą i obiema paprykami. Dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

  3. Ciasto podsypywać mąką na stole i wałkować. Wykrawać koła i na środek kłaść 1 łyżeczkę nadzienia. Pierogi zlepić, przycisnąć brzegi widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Podawać z barszczem czerwonym.

  4. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 maja PYCHOTKA i to chyba tyle do powiedzenia ;p
Widzę, że zajączek też ma niezłego smaka :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń