Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Przepis dnia 2011-04-10
Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 40168

Na każdą okazję.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone pierogi z sosem czosnkowo- ogórkowym

Przygotowanie

  1. Drożdże rozmieszać z połową mleka i odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę ze wszystkimi pozostałymi składnikami, dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  2. FARSZ: Mięso upiec z przyprawami, następnie posiekać lub zmiksować. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić.

  3. SOS: Ogórek zetrzeć na dużych oczkach, dodać posiekany czosnek.Całość wymieszać z jogurtem.

  4. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka. Na środek każdego nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi widelcem. Pierogi układać na nasmarowaną olejem blachę i piec przez ok 20min na 180°C

  5. Upieczone pierogi podawać z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natasza 03 kwietnia 2011 uwielbiam a z farszem z jajek znany jest ten przepis jako ,, pierogi dominikańskie,,

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń