Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone szparagi z parmezanem i cytryną

Pieczone szparagi z parmezanem i cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 934

Dodano:

Odsłon: 1972

Ten przepis jest chyba moim ulubionym jeśli mam ochotę na szparagi solo. Niewiele przypraw, grillowane w piekarniku, a dobrej jakości oliwa i parmezan tylko podkreślają ich charakterystyczny smak. Jest to jeden ze smaków, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z wiosną.

Składniki

  • 250g zielonych szparagów (pół pęczka)
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 25g startego parmezanu
  • 0,5 cytryny
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone szparagi z parmezanem i cytryną

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C.
    Szparagi wymyć i obciąć końcówki. Ułożyć na blasze, polać gorącą wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika.
    Po 10 minutach wyjąć szparagi z piekarnika, skropić oliwą, wyciśniętym sokiem z cytryny i parmezanem.
    Dodać sól i pieprz do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń