Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone ziemniaczki POTATKI

Pieczone ziemniaczki POTATKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 878 Ocena: 16875

Dodano:

Odsłon: 9380

Takie małe ziemniaczki bio sprawdzają się jako samodzielne danie, ale są idealnym dodatkiem do mięsa np. gęsiny

Składniki

  • ziemniaczki PATATE 750g
  • oliwa: 3-4 łyżki
  • sól morska: 2 łyżeczki
  • papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki
  • pieprz mielony: 1 łyżeczka
  • suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania
  • 125 g sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone ziemniaczki POTATKI

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła.
    Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny.
    W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika.
    Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń