Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16593

Dodano:

Odsłon: 80843

Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir...

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 250 g pieczarek
  • 6 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut.
    Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni beztłuszczowej na chrupko.
    Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem z folii. Odkroiłem „pokrywkę”. Małą łyżeczką ostrożnie wydrążyłem miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Rozgniotłem miąższ widelcem z resztą masła, dodałem śmietanę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki.
    Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń