Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir...
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 459
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 64
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 2082
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 459
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 64
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 2082
Składniki
Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut. Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni beztłuszczowej na chrupko. Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem z folii. Odkroiłem „pokrywkę”. Małą łyżeczką ostrożnie wydrążyłem miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Rozgniotłem miąższ widelcem z resztą masła, dodałem śmietanę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem.