Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczony boczek w musztardowo-miodowej glazurze

Pieczony boczek w musztardowo-miodowej glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4761

Dodano:

Odsłon: 2443

Danie na zimne, jesienne dni. Smaczny, aromatyczny boczek z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem.

Składniki

  • 2 kg chudego boczku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku roztartego w palcach
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony boczek w musztardowo-miodowej glazurze

Przygotowanie

  1. Z boczku usunąć skórę i natrzeć przyprawami z obu stron.
    Włożyć do mocnego woreczka foliowego i odstawić do lodówki na dwa dni.
    Po dwóch dniach wyjąć boczek z woreczka, ciasno go zrolować i włożyć w siatkę wędliniarską.
    Piec przez 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, dwukrotnie go odwracając by się równomiernie piekł.

    Na 15 minut przed końcem pieczenia posmarować miodem rozmieszanym z musztardą by się ładnie zrumienił i nabrać aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń