Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny kalafior pieczony w przyprawach to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również jako danie dla wegetarian. Kalafiora możesz podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 228
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1140
Składniki
Kalafiora umyj i podziel na różyczki, przełóż do naczynia żaroodpornego. W miseczce połącz oliwę, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, curry oraz czosnek.
Do kalafiora dodaj oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Co jakiś czas możesz wymieszać kalafiora, by równomiernie się upiekł.
Po upieczeniu posyp całość posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać go z sosem domowym sosem czosnkowym.
Aby przygotować sos czosnkowy, w miseczce wymieszaj jogurt z majonezem. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw sos solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu pomidorowego rozpocznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku na złoty kolor. Dodaj pomidory i poczekaj, aż zacznie się gotować. Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj jeszcze kilka minut.