Aromatyczny kalafior pieczony w przyprawach to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się również jako danie dla wegetarian. Kalafiora możesz podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Pieczony kalafior z sosami
Składniki
Pieczony kalafior
- 1 kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki suszonego czosnku
- Garść natki pietruszki
Sos czosnkowy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- Garść szczypiorku
- Garść koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Sos pomidorowy
- 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- Łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki bazylii
- Pół łyżeczki oregano
Składniki
Pieczony kalafior
- 1 kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki suszonego czosnku
- Garść natki pietruszki
Sos czosnkowy
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- Garść szczypiorku
- Garść koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Sos pomidorowy
- 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- Łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki bazylii
- Pół łyżeczki oregano

Etapy przygotowania
Kalafiora umyj i podziel na różyczki, przełóż do naczynia żaroodpornego. W miseczce połącz oliwę, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, curry oraz czosnek.
Do kalafiora dodaj oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Co jakiś czas możesz wymieszać kalafiora, by równomiernie się upiekł.
Po upieczeniu posyp całość posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać go z sosem domowym sosem czosnkowym.
Aby przygotować sos czosnkowy, w miseczce wymieszaj jogurt z majonezem. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw sos solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu pomidorowego rozpocznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku na złoty kolor. Dodaj pomidory i poczekaj, aż zacznie się gotować. Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj jeszcze kilka minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137



Składniki
- 1 kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Pół łyżeczki papryki ostrej
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki suszonego czosnku
- Garść natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- Garść szczypiorku
- Garść koperku
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 300 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- Łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżeczki bazylii
- Pół łyżeczki oregano
Kalafiora umyj i podziel na różyczki, przełóż do naczynia żaroodpornego. W miseczce połącz oliwę, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, curry oraz czosnek.
Do kalafiora dodaj oliwę z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Co jakiś czas możesz wymieszać kalafiora, by równomiernie się upiekł.
Po upieczeniu posyp całość posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać go z sosem domowym sosem czosnkowym.
Aby przygotować sos czosnkowy, w miseczce wymieszaj jogurt z majonezem. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw sos solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu pomidorowego rozpocznij od podsmażenia na oliwie przeciśniętego przez praskę czosnku na złoty kolor. Dodaj pomidory i poczekaj, aż zacznie się gotować. Dodaj sól, pieprz, oregano i bazylię. Gotuj jeszcze kilka minut.