Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pierniczki, które są miękkie i można już jeść zaraz po upieczeniu.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3509
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3509
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
Mąkę, cukier puder, kakao, przyprawę do pieczenia oraz sodę mieszamy w naczyniu. Do suchych składników dodajemy miękkie masło, jajko, oraz miękki miód. W miarę szybko zagniatamy ciasto, aby pod wpływem ciepła rąk nie stopiło nam się masło, zagniatamy ciasto. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na lekko posypanej stolnicy mąką na grubość 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty pierniczków i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 5-7 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone i przestudzone pierniczki lukrujemy według uznania.
Przygotowanie lukru Sok z połowy cytryny z dodatkiem 20 ml wody mieszamy z 5-6 łyżkami cukru. Ilość cukru zależy ile mamy soku z cytryny.