Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieróg wołowy

Pieróg wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48032

Dodano:

Odsłon: 2832

:) Klasyka kuchni rosyjskiej. Obecnie częściej robi się z ciasta kruchego bądź francuskiego.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 1 ziemniak
  • 150 g kalarepy
  • 450 g wołowiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę ,sól ,proszek do pieczenia dokładnie wymieszałem. Dodałem masło i posiekałem z mąką. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem na 30 min do lodówki.

  2. Farsz:

    Mięso i warzywa pokroiłem w kostkę ,dodałem natkę pietruszki i 2 łyżki wody. Wszystko wymieszałem.

  3. Porcjowanie:

    Ciasto podzieliłem na 6 porcji ,każdą rozwałkowałem na placek o średnicy 20 cm. Na każdy placek ułożyłem farsz i skleiłem. Ułożyłem na blaszce do pieczenia i posmarowałem rozbełtanym jajkiem. Piekłem 15 min w temperaturze 200 stopni C ,następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni i piekłem na złoty kolor ok. 35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 stycznia 2014 jadłam coś podobnego na wycieczce, pychotka, a farsz był chyba z dodatkiem baraniny, mmm :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 stycznia 2014 A czy można dać jakieś inne mięso prócz wołowiny?? Np. Schab czy Piers z kurczaka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń