Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2237
Dodano: 02.12.2020
Odsłon: 916
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto:
Rozczyn:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz
Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.
Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje szklanką okręgi nakładam na nie farsz zlepiam. Gotowe paszteciki przekładam na blachę z papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smaruje jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż pierogi się ze złocą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 02 grudnia 2020Zgłoś do usunięcia
Naprawdę cudo!Serdecznie pozdrawiam i czekam na więcej...>:-) Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz