Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi drożdżowe pieczone z kapustą i grzybami

Pierogi drożdżowe pieczone z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2237

Dodano:

Odsłon: 916

Pieczone pierogi idealne na Wigilie, świetnie smakują z barszczem na zakwasie

Składniki

  • Ciasto: 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja
  • Farsz : 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi drożdżowe pieczone z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Rozczyn:

    Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki przelać podrośnięty rozczyn, cukier, sól, mleko z masłem i jajkami i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Farsz

    Umytą kiszoną kapustę wkładamy zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 30 minut, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.

    Cebule obieramy i kroimy w dobrą kostkę następnie delikatnie smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy obrane i starte na tarce pieczarki solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostudzenia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje szklanką okręgi nakładam na nie farsz zlepiam. Gotowe paszteciki przekładam na blachę z papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smaruje jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż pierogi się ze złocą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 grudnia 2020 Naprawdę cudo!
Serdecznie pozdrawiam i czekam na więcej...>:-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń