Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3465

Dodano:

Odsłon: 11003

Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych. Smakują zarówno na dobrze jak i na zimno. Możemy je podawać jako dodatek do barszczu lub jako przekąskę do zimnego bufetu.

Składniki

  • farsz:
  • grzyby leśne mrożone 15 dag
  • kapusta kiszona 30 dag
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • woda 0,5 szklanki
  • cebula 1 szt średnia
  • ciasto:
  • drożdże świeże 2 dag
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • żółtka 4 szt
  • mleko ciepłe 0,5 szklanki
  • masło stopione 4 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • białko do smarowania 2 szt
  • mąka do podsypania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy farsz: grzyby leśne /świeże lub mrożone/ drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli wrzucamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy ok. 15 min.
    Kapustę kiszoną /ja użyłam kapusty z marchwią/ odciskamy z soku ale nie przepłukujemy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 min. Kapustę odcedzamy /wodę zachowujemy/, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta.
    Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia - możemy go przygotować dzień wcześniej.

  2. Ciasto: drożdże rozkruszamy i przekładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka, ciepłe mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy dodając małymi porcjami stopione i wystudzone mleko.
    Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kolejno po jednej porcji. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 10 cm, nakładamy porcje farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń