Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych. Smakują zarówno na dobrze jak i na zimno. Możemy je podawać jako dodatek do barszczu lub jako przekąskę do zimnego bufetu.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1308
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5838
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18474
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1308
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5838
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18474
Składniki
Przygotowujemy farsz: grzyby leśne /świeże lub mrożone/ drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli wrzucamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy ok. 15 min. Kapustę kiszoną /ja użyłam kapusty z marchwią/ odciskamy z soku ale nie przepłukujemy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 min. Kapustę odcedzamy /wodę zachowujemy/, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia - możemy go przygotować dzień wcześniej.
Ciasto: drożdże rozkruszamy i przekładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka, ciepłe mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy dodając małymi porcjami stopione i wystudzone mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kolejno po jednej porcji. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 10 cm, nakładamy porcje farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 min.