Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów leśnych. Smakują zarówno na dobrze jak i na zimno. Możemy je podawać jako dodatek do barszczu lub jako przekąskę do zimnego bufetu.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Przygotowujemy farsz: grzyby leśne /świeże lub mrożone/ drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli wrzucamy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy ok. 15 min. Kapustę kiszoną /ja użyłam kapusty z marchwią/ odciskamy z soku ale nie przepłukujemy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25 min. Kapustę odcedzamy /wodę zachowujemy/, drobno siekamy i dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku i smażymy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia - możemy go przygotować dzień wcześniej.
Ciasto: drożdże rozkruszamy i przekładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, sól, żółtka, ciepłe mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy dodając małymi porcjami stopione i wystudzone mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kolejno po jednej porcji. Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 10 cm, nakładamy porcje farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 min.