Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki gyoza

Przepis dnia 2021-08-22
Pierożki gyoza

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4740

Dodano:

Odsłon: 11796

Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają niesamowity chrupiący spód i delikatne, mięciutkie ciasto powyżej. Pierożki w środku wypełnione są pysznym, bogatym w smaku rosołem. Najlepsze zaraz po przygotowaniu.

Składniki

  • Farsz na pierożki:
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 30g oczyszczonych i zmielonych krewetek albo małży (ewentualnie)
  • około 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • Składniki na ciasto gyoza:
  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierożki gyoza

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto na pierożki gyoza: do miski wsypujemy mąkę, mieszając cały czas, stopniowo dolewamy wodę - mieszamy aż mąka wchłonie całą wodę. Następnie zagniatamy ciasto rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na następne 60 minut, aby odpoczęło.

  2. W tym czasie przygotowujemy farsz na pierożki: bardzo drobno posiekaną kapustę solimy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściła sok, następnie bardzo mocno odciskamy z nadmiaru płynu.
    Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki na gyoza i starannie wyrabiamy - farsz powinien być bardzo dobrze wyrobiony.

  3. Ciasto na pierożki dzielimy na 3 części - rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, pozostałe ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wysychało. Wykrawamy około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek.
    Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy starannie pierożki w kształt półksiężyca o płaskim spodzie i odkładamy na posypanym mąką blacie.

  4. Smażenie i parowanie pierożków gyoza: na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, kładziemy porcjami pierożki i smażymy, aż spód stanie się złocisto brązowy. Następnie wlewamy wodę do około 1/2 wysokości pierożków i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty. Polewamy odrobiną oleju sezamowego.

  5. Ugotowane pierożki gyoza podajemy z ulubionym sosem np. sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki najlepiej smakują podane zaraz po przygotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.

    Sos do maczania pierożków:
    1,5 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    posiekana papryczka chili (ilość najlepiej dostosować do własnego smaku)
    1 drobno posiekany ząbek czosnku
    Składniki łączymy w miseczce i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń