Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierożki licheńskie to ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów z mięsem. Przygotowuje się je z ciasta podobnego do francuskiego, dzięki czemu są kruche, maślane – po prostu przepyszne. Możesz podać je na gorąco lub na zimno!
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 181
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 599
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16913
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 774
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 181
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 599
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16913
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 774
Składniki
Przesiej mąkę przez sitko do miski. Dodaj sól do gorącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia. Połącz osoloną wodę z mąką. Zagnieć na jednolite ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Uformuj z ciasta kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt. Rozsmaruj na nim równomiernie masło. Zwiń ciasto w ciasny rulon. Owiń go folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Posiekaj drobno cebulę. Połącz z mięsem, żółtkiem i przyprawami (majerankiem, papryką, solą i pieprzem). Wymieszaj składniki ręką na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto pokrój na kilkanaście kawałków. Rozwałkuj je na okrągłe placuszki.
Na środek każdego placuszka wyłóż niewielką porcję farszu. Złóż placuszki w trójkąty równoboczne tak, by szczelnie zakleić w nich farsz (najpierw zrób kieszonkę, tworząc wierzchołek trójkąta, a następnie zaklej go u podstawy).
Ułóż pierożki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj białkiem (z pomocą silikonowego pędzelka) i posyp nasionami kminu (możesz zastąpić je np. sezamem albo czarnuszką). Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut, aż pierożki uzyskają złocisty kolor.