Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki samosas

Pierożki samosas

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3294

Dodano:

Odsłon: 4854

Pierożki samosas w wersji beztłuszczowej, czyli pieczone w piekarniku, wegańskie z pysznym nadzieniem warzywnym, pachnące przyprawami. Fajne danie na imieniny, imprezy studenckie, kolację lub drugie śniadanie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki z ciecierzycy
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju lub ghee
  • 120 ml wody
  • ewentualnie sezam do posypania
  • mąka do podsypania
  • woda do sklejania brzegów
  • Nadzienie:
  • 3 duże ugotowane ziemniaki
  • 100 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, kumin, curry, papryka, kolendra, ewentualnie gotowa przyprawa indyjska
  • można dodać świeże posiekane liście kolendry, zielona papryczkę, chili
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierożki samosas

Przygotowanie

  1. Mąkę z ciecierzycy wsypać do miski dodać sól i wlać olej. Dolać wody i wymieszać na elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Ugotowane ziemniaki rozgnieść. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym. Jeśli lubicie można też wziąć czosnek. Wsypać przyprawę, chwilę posmażyć i dodać rozgniecione ziemniaki i groszek, zamieszać i chwilę podsmażyć. Odstawić aby chwilę ostygło, aby nie poparzyć sobie palców podczas lepienia pierożków.

  3. Po 30 minutach ciasto na pierożki zagnieść jeszcze raz i zrobić z niego wałek. Wałek podzielić na równe kawałki, a każdy kawałek rozwałkować na mały placek. Z każdego placka zrobimy 2 pierożki. W tym celu każdy placek przekroić na pół i każdą połówkę, zwijać w stożek. Ostre brzegi sklejamy do siebie, zaokraglony brzeg to góra naszego pierożka. Gdy napełnimy go nadzieniem, wtedy sklejamy górę, czyli zaokrąglony brzeg. Aby brzegi lepiej się skleiły, przygotowujemy sobie kubeczek z wodą i smarujemy brzegi przed sklejeniem. Do faszerowania pierożków można użyć małej łyżeczki i ostrożnie napełniać pierożki, tak aby nie uszkodzić ciasta.

  4. Gotowe pierożki kładziemy na foremkę wyłożoną papierem i możemy posypać sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Pamiętajmy, że piekarniki są różne, niektóre pieką dłużej, najlepiej zaglądajmy do pierożków i gdy pięknie pachną i nabiorą złotego koloru są gotowe i można wyjąć je z pieca. Bardzo dobrze smakują z pikantnym chutney, dowolnym sosem lub ketczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń