Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z białą kiełbasą

Pierożki z białą kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 767 Ocena: 14943

Dodano:

Odsłon: 2224

Małe pierożki ze smakowitym wnętrzem.

Składniki

  • CIASTO: 1/2 kg mąki
  • 15 dag masła
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 200 g gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • FARSZ:35 dag surowej białej kiełbasy
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • białko jaja + tymianek
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierożki z białą kiełbasą

Przygotowanie

  1. Mąkę szybko siekam z masłem, dodaję jajko, żółtko , śmietanę sól pieprz i zagniatam.
    Ciasto owinięte w folię wkładam do lodówki.
    Posiekaną cebulę duszę na oliwie dodaję pokrojone pieczarki przesmażam aż odparują. Odstawiam do ostudzenia.
    Kiełbasę obieram za skórki , rozdrabniam i razem i pieczarkami wrzucam do miksera. Dobrze miksuję i przyprawiam.
    Ciasto wałkuje bardzo cienko wykrawam krążki szklanką lub obręczą 7 cm
    Zlepiam pierogi mocno dociskając i stawiam na stolnicy łączeniem do góry.
    Każdy pierożek smaruję pędzelkiem maczanym w lekko roztrzepanym białku.
    Posypuję każdy suszonym tymiankiem.
    Pieczę postawiane na blaszce około 30-40 minut w temp. 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń