Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z jajecznym farszem to świetna propozycja na przyjęcia, zimne bufety i jako przekąska do pracy. Na pewno zasmakują także twoim dzieciom. Paszteciki możesz podawać na ciepło lub zimno, solo albo z ulubionym dipem. W farszu znajdziesz ugotowane na twardo jajka i szczypiorek, ale możesz także dorzucić inne dodatki, np. czerwoną paprykę, pieczarki lub oliwki.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1632
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101692
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6145
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1632
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101692
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6145
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania ciasta. Do miski robota kuchennego wsyp przesianą mąkę oraz sól i stopniowo dolewaj wodę, wyrabiając ciasto. Następnie dolej roztopione masło i wymieszaj na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na około 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i drobno pokrój w kostkę. Posiekaj cebulkę ze szczypiorkiem i dodaj do jajek. Możesz uprzednio lekko przesmażyć na oleju lub maśle. Dopraw farsz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby miał jednolitą konsystencję.
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na cienkie placki. Do środka dodaj farsz i zawiń jak krokiety lub ponacinaj boki i zapleć brzegi ciasta w warkocz. Wierzchy pierożków posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp białym sezamem. Układaj pierożki na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na około 30-40 minut.