Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne pieczarki w cieście

Pikantne pieczarki w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 1795

Smaczna przekąska na co dzień jak i na imprezę .Dzięki użyciu mąki z cieciorki pieczarki mają niski indeks glikemiczny.

Składniki

  • 12 szt średniej wielkości pieczarek
  • 50 g mortadeli
  • nieduża cebula
  • 50 g żółtego sera
  • 1/4 papryki świeżej
  • 1 papryczka chili
  • 6 szt oliwek ( jeśli ktoś lubi)
  • 1 duże jako lub 2 małe
  • 2-3 łyżki mąki z cieciorki( można zastąpić mąką pszenną)
  • sól,pieprz,chili,kurkuma,tymianek,olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikantne pieczarki w cieście

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć ,wyłamać ogonki .

  2. Ogonki ,mortadelę,cebulę,parykę świeżą i chili oraz oliwki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce.Wszystko oprócz sera przesmażyć na nieużej ilości oleju.Doprawić solą pieprzem i tymiankiem.W zależności od preferowanego stopnia ostrości można dosypać chili.Do jeszcze ciepłego farszu dodać potarty ser i dokładnie wymieszać.Do każdego kapelusza nałożyć farsz.

  3. Z jajka i mąki z dodatkiem 1/4 łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki chili
    odrobiny soli do smaku i 1,4 łyżeczki tymianku zrobić ciasto. Konsystencja powinna być bardziej gęsta niż na naleśniki.

  4. Nadziane kapelusze obtoczyć w cieście i kłaść stroną gdzie nałożony jest farsz na patelnię z rozgrzanym olejem.Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

  5. Jeżeli pieczarki są większe dobrze jest włożyć je na 5-8 min do nagrzanego piekarnika.
    Podawać z suróweczką .Pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń