Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne prażone pestki dyni

Pikantne prażone pestki dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 179

Jeśli już zrobiona pasta z dyni na chleb to teraz kolej na przekąskę z pestek dyni. Można je jeść z czystym sumieniem zamiast chipsów. Pestki dyni mają liczne wartości odżywcze, a głownie zawartość cynku. Dzięki cynkowi pestki z dyni posiadają właściwości lecznicze, które powinni docenić mężczyźni - poprawiają sprawność seksualną, płodność. I tym przekonałam do nich mojego męża :))

Składniki

  • świeże pestki z dyni 2
  • oliwa z oliwy
  • sól himalajska
  • pieprz cayenne lub czrny z młynka
  • chili
  • papier do pieczenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wybierz pestki z miąższu dyni, płucz je pod bieżącą wodą dopóki nie będą całkowicie czyste.
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
    Umyte pestki połóż na ręczniku papierowym i pozostaw na chwilę aby przeschły.
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pestki skrop oliwą, pomieszaj i dodaj sól, pieprz i chili. Wsyp pestki na papier do pieczenia a potem rozłóż pojedynczo, (aby się nie nakładały jedne na drugie).

    Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 -20 minut, lub aż będą brązowe i delikatnie chrupiące. Dobrze jest je przekręcić podczas pieczenia, aby obie ich strony dobrze się uprażyły. Pozostaw do wystygnięcia zanim zjesz.

    Przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, aby nie było dostępu powietrza, bo przestaną być chrupkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń