Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne skrzydełka

Pikantne skrzydełka

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1112

Dodano:

Odsłon: 91

Pikantne skrzydełka kojarzą się głównie z kuchnią amerykańską. Wielu z nas zajada się nimi tylko podczas wizyty w fast foodach, a szkoda - przygotowanie ich w domu jest naprawdę proste! Zobaczcie nasz przepis na wyjątkowe pikantne skrzydełka z kurczaka, które zachwycą was swoim smakiem i aromatem.

Składniki

  • skrzydełka z kurczaka 10 szt.
  • sos worcestershire 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżka
  • sos chili 1 łyżka
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • chili 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • jajka 2 sztuki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikantne skrzydełka

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odkładamy – nie będą nam potrzebne.

  2. Pozostałe części umieszczamy w garnku z wrzącą wodą z dodatkiem sosu worcestershire, octu winnego, sosu chili i 1 łyżeczką granulowanego czosnku i gotujemy przez 5 minut.

  3. W miseczce mieszamy: przyprawę do kurczaka, chili, sól, pieprz, tymianek i pozostały czosnek granulowany (1 łyżeczka), następnie całość mieszamy z mąką.

  4. Za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka i panierujemy skrzydełka w mące, jajku i ponownie w mące.

  5. Smażymy na złoto w głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku (termoobieg, 190 stopni, około 20 minut).

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń