Do góry

Przekąski Przepis na:

Pikantne skrzydełka miodowo-musztardowe

Pikantne skrzydełka miodowo-musztardowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 877

Dodano:

Odsłon: 14583

Dziś polecam wam super pomysł na proste a efektowne wykonanie skrzydełek, które w tej wersji mogą być fajną przystawką na " męski" wieczór lub dodatkiem obiadowym ( uwielbianym przez dzieci ). Tak zrobione skrzydełka są soczyste i rozpływają się w ustach, Po prostu pycha . Doskonale się sprawdzą w każdej sytuacji np. na lunch, obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Smakujcie !!

Składniki

  • ok 1 kg skrzydełek kurczaka ( ja użyłem ugotowanych wcześniej jako podstawa do zupy)
  • Marynata
  • 3 duże łyżki gruboziarnistej musztardy dijon
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kruszonej chilli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • opcjonalnie łyżka sosu Reggae
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Każde skrzydełko nacinamy delikatnie w kilku miejscach.
    Przygotowujemy marynatę : musztardę,miód oraz resztę składników dokładnie mieszamy i nacieramy nią skrzydełka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
    Jeśli przygotowujemy skrzydełka uprzednio ugotowane, to smażymy je po prostu na szerokiej patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
    Natomiast jeśli robimy z surowych skrzydełek to rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni w opcji z termoobiegiem. Skrzydełka układamy na blaszce i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 45 minut obracając co 15 minut. Po tym czasie nasza przekąska będzie gotowa !
    Smacznego !!
    Porada
    Marynata z opisu doskonale sie sprawdza do dań drobiowych z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń