Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie są obowiązkową pozycją na wigilijnym stole. Jeśli lubisz bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki, przygotuj pikantne śledzie z cebulką, w passacie pomidorowej. Możesz kontrolować ich ostrość poprzez dodawanie i odejmowanie ostrej papryki i pieprzu cayenne. Całość jest delikatnie przełamana cukrem i słodyczą cebuli. To danie świetnie nada się także jako przekąska do procentowych napojów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5829
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5268
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5829
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5268
Składniki
Śledzie opłucz pod wodą. Pokrój je na mniejsze kawałki. W garnuszku wymieszaj passatę, ocet, cukier, ostrą paprykę, pieprz cayenne i sól. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzej marynatę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cukier powinien się rozpuścić.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub w kostkę. Podsmaż ją na oleju do zeszklenia. Wymieszaj cebulę z marynatą. Całość pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Śledzie układaj warstwowo w słoiki i przekładaj przygotowaną marynatą. Zamknij słoiki i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni. Pikantne śledzie podawaj na zimno, posypane siekaną natką pietruszki.