Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pitta, knysza, kebab... jak zwał tak zwał. W każdym razie pyszne jedzonko, tym smaczniejsze i zdrowsze, że przyrządzone w domu.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98969
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5904
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98969
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 79
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5077
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5904
Składniki
Kapustę pekińską siekamy drobno, zasalamy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Gotową kapustę mieszamy z dwoma rodzajami kiełków. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Pomidorki kroimy na połówki, oprószamy pieprzem. Świeży ogórek myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy w plasterki. Grzybki osączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Ser kruszymy na drobne kawałeczki.
Teraz przygotowujemy sosy. Sos czosnkowy to połączenie jogurtu, majonezu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidorowy jest jeszcze mniej pracochłonny, ponieważ wystarczy wymieszać ketchup z jogurtem, doprawić do smaku solą i gotowe. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszanką gyros. Pod koniec dodajemy sparzoną cebulę.
Chlebek skrapiamy dość obficie wodą i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1.5 minuty, w temperaturze 750 W. Upieczone pitty kroimy wzdłuż (nie do końca), po czym napełniamy ciepłym mięsem i dodatkami. Proporcje składników każdej pitty według własnego uznania
Smacznego.