Do góry

Przekąski Przepis na:

Pitta z kurczakiem

Pitta z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48507

Dodano:

Odsłon: 678

Pitta, knysza, kebab... jak zwał tak zwał. W każdym razie pyszne jedzonko, tym smaczniejsze i zdrowsze, że przyrządzone w domu.

Składniki

  • chlebek pitta 8 sztuk
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula biała 2- 3 sztuki
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • grzyby leśne marynowane (podgrzybki) 200 g
  • kiełki brokułów 1 opakowanie (50 g), kiełki rzodkiewki 1 opakowanie (50 g)
  • ogórki kiszone 2 sztuki, ogórek świeży szklarniowy 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • ser biały wędzony 50 g
  • sos czosnkowy: majonez kielecki z czosnkiem 2 łyżki, jogurt typu greckiego 3 łyżki, czosnek 2 ząbki
  • sos pomidorowy: ketchup 2 łyżki, jogurt typu greckiego 2 łyżki, sól
  • dodatkowo:
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany, przyprawa gyros 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę pekińską siekamy drobno, zasalamy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Gotową kapustę mieszamy z dwoma rodzajami kiełków.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Pomidorki kroimy na połówki, oprószamy pieprzem. Świeży ogórek myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy w plasterki.
    Grzybki osączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Ser kruszymy na drobne kawałeczki.

  2. Teraz przygotowujemy sosy. Sos czosnkowy to połączenie jogurtu, majonezu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidorowy jest jeszcze mniej pracochłonny, ponieważ
    wystarczy wymieszać ketchup z jogurtem, doprawić do smaku solą i gotowe.
    Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszanką gyros. Pod koniec dodajemy sparzoną cebulę.

  3. Chlebek skrapiamy dość obficie wodą i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1.5 minuty, w temperaturze 750 W. Upieczone pitty kroimy wzdłuż (nie do końca),
    po czym napełniamy ciepłym mięsem i dodatkami. Proporcje składników każdej pitty według własnego uznania

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń