Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pitta, knysza, kebab... jak zwał tak zwał. W każdym razie pyszne jedzonko, tym smaczniejsze i zdrowsze, że przyrządzone w domu.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7016
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30565
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29291
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7016
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30565
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29291
Składniki
Kapustę pekińską siekamy drobno, zasalamy, odstawiamy na dwie godziny, żeby trochę zmiękła, po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła. Gotową kapustę mieszamy z dwoma rodzajami kiełków. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem. Pomidorki kroimy na połówki, oprószamy pieprzem. Świeży ogórek myjemy, zostawiamy w skórce, kroimy w plasterki. Grzybki osączamy z zalewy. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, paprykę w drobną kosteczkę. Ser kruszymy na drobne kawałeczki.
Teraz przygotowujemy sosy. Sos czosnkowy to połączenie jogurtu, majonezu i czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidorowy jest jeszcze mniej pracochłonny, ponieważ wystarczy wymieszać ketchup z jogurtem, doprawić do smaku solą i gotowe. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie paseczki. Smażymy na oliwie z oliwek, przyprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i mieszanką gyros. Pod koniec dodajemy sparzoną cebulę.
Chlebek skrapiamy dość obficie wodą i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 1.5 minuty, w temperaturze 750 W. Upieczone pitty kroimy wzdłuż (nie do końca), po czym napełniamy ciepłym mięsem i dodatkami. Proporcje składników każdej pitty według własnego uznania
Smacznego.