Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla Was nowość, przynajmniej w moim domu :) Pizza stromboli. Jest to pizza zawinięta w roladę i krojona w plastry. Myślę, że warto wypróbować.
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 506
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 524
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4226
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 506
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 524
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4226
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut, ale nie jest to konieczne. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrasta możemy przygotować dodatki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Keczup wymieszać z koncentratem i przyprawami. Oliwki i papryczkę pokroić na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Rozwałkowane ciasto posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi. Na sos posypać ser żółty, ułożyć salami, a następnie paprykę i oliwki. Na koniec posypać poszarpaną mozzarellę. Zawinąć ciasto w roladę, boki zagiąć do środka.
Dokładnie zlepić końce, żeby pizza nie rozkleiła się podczas pieczenia. Gotową roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika roladę naciąć delikatnie nożem w kilku miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, 25 minut.
wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i kroić pizzę w kilkucentymetrowe plastry. Podawać z keczupem, lub sosem czosnkowym.