Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami

Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 139

Ajwar to pasta warzywna pochodząca z kuchni bałkańskiej. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami smakuje jak z dobrej pizzerii.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 30 dag
  • woda ciepła 200 mililitrów
  • drożdże świeże 2 dag
  • sól himalajska różowa 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki
  • Dodatki
  • Ajwar 100 ml
  • pieczarki 25 dag
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa 1 łyżka
  • wędzony boczek 5 dag
  • kiełbasa wiejska 10 dag
  • suszone pomidory z ziołami 4 sztuki
  • ser żółty 10 dag
  • mozzarella paluszki 3 sztuki
  • zioła prowansalskie suszone 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

    Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

  2. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać w celu usunięcia pęcherzyków powietrza.

    Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.

  3. Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem.

    Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.

  4. Po wierzchu posypać pokrojonym żółtym serem i mozzarellą.

  5. Piekarnik nagrzać do 250°C, włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń