Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to pasta warzywna pochodząca z kuchni bałkańskiej. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami smakuje jak z dobrej pizzerii.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1608
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232023
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5094
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1608
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232023
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5094
Składniki
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.
Po wierzchu posypać pokrojonym żółtym serem i mozzarellą.
Piekarnik nagrzać do 250°C, włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.