Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to pasta warzywna pochodząca z kuchni bałkańskiej. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami smakuje jak z dobrej pizzerii.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25881
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3040
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25881
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3040
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1397
Składniki
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.
Po wierzchu posypać pokrojonym żółtym serem i mozzarellą.
Piekarnik nagrzać do 250°C, włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.