Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to pasta warzywna pochodząca z kuchni bałkańskiej. Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami smakuje jak z dobrej pizzerii.
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5793
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 335
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 553
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 742
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1171
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 5793
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 335
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 553
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 742
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1171
Składniki
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać w celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem. Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.
Po wierzchu posypać pokrojonym żółtym serem i mozzarellą.
Piekarnik nagrzać do 250°C, włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.