Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W pizzeriach króluje obecnie neapolitański wariant uwielbianego przez wszystkich dania – pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Warto jednak wrócić czasem do przysmaku, jakim jest domowa pizza z kiełbasą na grubym cieście.
Forma do pizzy o średnicy 33 cm
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 132
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 419
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 132
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 419
Składniki
Pokrusz drożdże (w temperaturze pokojowej) do naczynia z połową wody. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien się spienić i powiększyć swoją objętość.
Przesiej do miski resztę mąki. Połącz ją z solą. Dodaj zaczyn, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie albo mikserem z hakami) na gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go krótko na rozgrzanej w rondelku oliwie. Dodaj przecier pomidorowy i suszone zioła. Jeśli dysponujesz świeżymi, podaj po pełnej łyżeczce posiekanych listków. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Pokrój kiełbasę i oliwki na plasterki. Pomidory pokrój na paseczki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż chwilę kiełbasę, a gdy wysmaży się z niej tłuszcz, dodaj na patelnię cebulę i zeszklij.
Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Rozciągnij je w okrągłej formie na pizzę o średnicy 33 cm. Możesz też uformować ciasto bezpośrednio na lekko natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw ciasto jeszcze na 15 minut.
Nagrzej piekarnik do 250°C. Po upływie kwadransa ponownie rozciągnij ciasto, które „ucieknie” nieco od brzegów formy. Posmaruj je sosem pomidorowym. Rozłóż równomiernie kiełbasę, cebulę, suszone pomidory i oliwki. Całość posyp startym serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15-2o minut.