Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26169
Dodano: 18.03.2017
Odsłon: 711
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przepis na ciasto do pizzy:
Z tej ilości ciasta wychodzi 1 pizza o średnicy 25 cm.
składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
1 szklanka mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
100 ml ciepłego mleka
wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie masy mięsnej:
Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy w 3 łyżkach oleju, gdy się zeszkli podlewamy troszkę wodą. Do miękkiej cebuli na patelni dodajemy mielone mięso, pieprz, sól i smażymy ciągle mieszając żeby mięso ładnie, równo się smażyło. Gdy mięso będzie miękkie smażymy do zredukowania płynu, żeby było bez sosu.
Wykonanie pizzy:
Formujemy z ciasta placek, układamy jego do formy. Na placek nakładamy warstwę mięsną, połówki kulek sera mozzarella i połówek pomidorków cherry, posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i wiórkami sera mozzarella. Tak przygotowaną pizze smarujemy jajkiem, pozostałe jajko wylewamy na masę mięsną, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)