Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, sycąca pizza dla miłośników szpinaku, ale nie tylko:)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1427
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1427
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Składniki
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy. Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Zaczynamy od sosu. 2.Sos:Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż uzyskamy konsystencję sosu. Możemy też zmiksować przy pomocy blendera aby sos był gładszy. 3. Szpinak dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek i blanszujemy przez 2-3 minuty, odcedzamy studzimy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody i kroimy. 4. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i odsączamy, rozdrabniamy. 5. Z ciasta formujemy spód, delikatnie smarujemy odrobiną oliwy, nakładamy gotowy przestudzony sos, posypujemy żółtym serem( trochę zostawiamy na wierzch), następnie dajemy szpinak, tuńczyka, mozzarellę, pomidorki i posypujemy resztą żółtego sera, oraz odrobiną przyprawy do pizzy . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni przez ok 15-20 min. Rady: Najlepiej użyć specjalnej mąki o wysokiej zawartości glutenu (nawet 30%). Jest ona oznaczona symbolem 00. Dobra jest też mąka pszenna typ od 450-600. Ja do tej pizzy użyłam mąki pszennej typ 500. Sól dodajemy do maki, nie do drożdży bo nie urosną. Im dłużej będziemy wyrabiać ciasto tym pizza będzie bardziej puszysta. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika.
Pizza ze szpinakiem, pomidorami i tuńczykiem