Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerinki (mini pizze)

Pizzerinki (mini pizze)

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1526

Dodano:

Odsłon: 3515

Małe i urocze mini pizze! Świetne jako przekąska na małego głoda :D

Składniki

  • Ciasto: 5 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki mąki
  • 0,5 kg mąki, 3 łyżki oliwy, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę s
  • Dodatki: 1 papryka, 1 cebula, kilka plasterków szynki i sera żółtego, pieczarki, szczypta oregano i bazylii
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i 3 czubate łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Sos pomidorowy - wszystkie składniki sosu mieszamy dobrze ze sobą.

  3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy na małe paseczki,a pieczarki w plasterki.
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je partiami dość cienko, następnie wycinamy kółka kubkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą sosem pomidorowym, posypujemy papryką z cebulką, a na to przygotowanymi pieczarkami, szynką i żółtym serem. Całość przyprawiamy delikatnie bazylią i oregano.

  4. Pizzerinki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 stycznia 2019 Takie są najlepsze, bo można zrobić kilka rodzajów :) Każdy jest zadowolony i o to w tym chodzi. Pycha, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń