Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1047
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 965
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1047
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 965
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami i układamy plasterki salami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.
Na salami kładziemy plastry żółtego sera. Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z odsączoną z płynu kukurydzą wykładamy na ser.
Zwijamy roladę i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 15 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!