Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerki lepsze niż jakiekolwiek, które można kupić w sklepie czy piekarni :=)
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 14
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 780
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2085
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4086
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 14
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 780
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2085
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4086
Składniki
Ciepłe mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać razem i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość.
Jak zaczyn podrośnie wlać go do mąki, dodać jajko, sól i olej. Wyrobić ciasto dokładnie, aż nie będzie się kleić do ręki. Następnie podzielić na równe kulki, ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto jeszcze podrosło.
Kiedy ciasto rośnie, można przygotować sos i cebulę. W tym celu w miseczce wymieszać keczup, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i łyżkę oleju. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju lub wodzie, doprawiając nieco pieprzem i solą.
Kulki ciasta ropłaszczyć na blasze, posmarować sosem i nałożyć podsmażonej cebuli, drobno pokrojonego salami, a na koniec zetrzeć na wiech twardy ser (jeśli użyjemy zwykłego sera, należy go zetrzeć pod dopiero pod koniec pieczenia). Tak przygotowane pizzerki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Jak ktoś lubi, to po upieczeniu można na wierzch dołożyć sobie kiszonego ogórka lub świeżego pomidora, ewentualnie można te dodatki dołożyć przed pieczeniem. Wszystko zależy od osobistych upodobań :-) Aby zaczyn, a później ciasto ładne wyrosło ustawiam piekarnik tak, aby tylko było zapalone światło i wstawiam na środkowym poziomie miskę z zaczynem lub ciastem. Ciepło, jakie daje żarówka jest idealne do tego celu. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-).