Do góry

Przekąski Przepis na:

Pizzerki

Pizzerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1127

Dodano:

Odsłon: 2210

Pizzerki lepsze niż jakiekolwiek, które można kupić w sklepie czy piekarni :=)

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • 35 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • salami - kilka plasterków
  • twardy ser - ok. 200 g
  • 0,5 kg cebuli
  • 75 g keczupu
  • 75 g koncentratu pomidorowego
  • bazylia, oregano
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać razem i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość.

  2. Jak zaczyn podrośnie wlać go do mąki, dodać jajko, sól i olej. Wyrobić ciasto dokładnie, aż nie będzie się kleić do ręki. Następnie podzielić na równe kulki, ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto jeszcze podrosło.

  3. Kiedy ciasto rośnie, można przygotować sos i cebulę. W tym celu w miseczce wymieszać keczup, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i łyżkę oleju. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju lub wodzie, doprawiając nieco pieprzem i solą.

  4. Kulki ciasta ropłaszczyć na blasze, posmarować sosem i nałożyć podsmażonej cebuli, drobno pokrojonego salami, a na koniec zetrzeć na wiech twardy ser (jeśli użyjemy zwykłego sera, należy go zetrzeć pod dopiero pod koniec pieczenia). Tak przygotowane pizzerki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Jak ktoś lubi, to po upieczeniu można na wierzch dołożyć sobie kiszonego ogórka lub świeżego pomidora, ewentualnie można te dodatki dołożyć przed pieczeniem. Wszystko zależy od osobistych upodobań :-)

    Aby zaczyn, a później ciasto ładne wyrosło ustawiam piekarnik tak, aby tylko było zapalone światło i wstawiam na środkowym poziomie miskę z zaczynem lub ciastem. Ciepło, jakie daje żarówka jest idealne do tego celu.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń