Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizzerki lepsze niż jakiekolwiek, które można kupić w sklepie czy piekarni :=)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22514
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14810
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4599
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 601
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 602
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22514
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14810
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4599
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 601
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 602
Składniki
Ciepłe mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać razem i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn podwoił objętość.
Jak zaczyn podrośnie wlać go do mąki, dodać jajko, sól i olej. Wyrobić ciasto dokładnie, aż nie będzie się kleić do ręki. Następnie podzielić na równe kulki, ułożyć na blasze do pieczenia posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ciasto jeszcze podrosło.
Kiedy ciasto rośnie, można przygotować sos i cebulę. W tym celu w miseczce wymieszać keczup, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano i łyżkę oleju. Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju lub wodzie, doprawiając nieco pieprzem i solą.
Kulki ciasta ropłaszczyć na blasze, posmarować sosem i nałożyć podsmażonej cebuli, drobno pokrojonego salami, a na koniec zetrzeć na wiech twardy ser (jeśli użyjemy zwykłego sera, należy go zetrzeć pod dopiero pod koniec pieczenia). Tak przygotowane pizzerki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Jak ktoś lubi, to po upieczeniu można na wierzch dołożyć sobie kiszonego ogórka lub świeżego pomidora, ewentualnie można te dodatki dołożyć przed pieczeniem. Wszystko zależy od osobistych upodobań :-) Aby zaczyn, a później ciasto ładne wyrosło ustawiam piekarnik tak, aby tylko było zapalone światło i wstawiam na środkowym poziomie miskę z zaczynem lub ciastem. Ciepło, jakie daje żarówka jest idealne do tego celu. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-).