Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Pizzowe placki z ziarnami
  • Przekąski
  • Przepis na

Pizzowe placki z ziarnami

07.02.2016 Odsłon: 1146
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
annapiedziak
annapiedziak

Dziad jest wysoce sarkastyczny, niezwykle inteligentny i diabelnie zadziorny. Dziad słodkościami pogardza. Dziad smaży, soli, gotuje makaron i odczynia najlepszą pizzę, jaką w życiu jadłam. Nie jest istotne, co tam Dziad wrzuci na wierzch, bo to podstawa pizzy, czyli ciasto jest zawsze absolutnie przepyszna. Pewnego dnia postanowiłam Dziada zbałamucić, aby wyedukował mnie na tyle, bym mogła samodzielnie ciasto odtworzyć... Moja wersja dziadowej pizzy nie zawiera sosu (przez co jest, siłą rzeczy, bardziej krucha i twardsza), ani żadnych innych tradycyjnych dodatków. Choć oczywiście na rozwałkowany placek możecie rzucić Wasze ulubione składniki. Ja zapragnęłam ucieszyć się smakiem samego ciasta i zasypałam je tylko lekko ziarnami.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 571

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 230

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3249

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1308

do 30 min 30 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1013

do 30 min 30 min
9
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 929

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 571

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 230

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3249

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1308

do 30 min 30 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1013

do 30 min 30 min
9
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 929

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Pizzowe placki z ziarnami
Autor:
annapiedziak
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • (na 3 placki):
  • zaczyn:
  • 10g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • ciasto:
  • ok. 200ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 400g mąki pszennej typ 00
  • 1 płaska łyżka soli
  • wierzch:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Sposób przygotowania:
1

ZACZYNA OD ZACZYNU Do dużej miski wkrusza drożdże, zasypuje cukrem i zalewa ciepłą wodą. Zostawia na kilkanaście minut. Od czasu do czasu podchodzi i zakręca miską robiąc wir, aby drożdże lepiej się rozpuściły, choć finalnie i tak widać ich grudki. Powiada, że to wcale nie szkodzi i nakazuje, abym nie przejmowała się nazbyt konsystencją i wyglądem zaczynu. Ma się on jedynie zaktywizować, w związku z czym pozostanie płynny i niewyrośnięty, w przeciwnym razie spód byłby puchatą bułą.

2

ZAGNIATA CIASTO (TEGO ETAPU NIE LUBI, GDYŻ IRYTUJE GO GLUT Z CIASTA OBLEPIAJĄCY DŁONIE) Do aktywnego, bąbelkującego delikatnie zaczynu wlewa olej oraz wodę, a następnie dosypuje sól i na samym końcu mąkę. Podwija mankiety koszuli (Dziad to elegant!) i zaczyna wyrabiać. Robi to przez około 5 minut. Po tym czasie ciasto jest miękkie, elastyczne i odchodzi mu od dłoni. Ja jestem bardziej nadgorliwa i po 5 minutach zagniatania wykładam ciasto z miski i męczę je przez następnych kilka minut na blacie kuchennym. Czuję, że jest ciepłe, elastyczne i z każdą chwilą coraz bardziej plastyczne. A wracając do Dziada - skończywszy brudną robotę, podnosi delikatnie ciasto, rozpłaszcza je w dłoniach, tworząc niewielki dysk i z powrotem umieszcza w misce. Posypuje wierzch odrobiną mąki, przykrywa ściereczką i zostawia na 20-30 minut. W tym czasie będzie pił piwo i palił papierosy. (Co i Wam gorąco polecam, gdyż to atrybuty wielce pasujące do aktu obżerania się pizzą).

3

ROBI PIĘKNE, CIENIUTKIE PLACKI Dziad podchodzi do miski, zdejmuje ściereczkę i pokazuje mi ciasto. Jest mało wyrośnięte („O to właśnie chodzi!”), lecz napuszone, miękkie i pachnące („O to właśnie chodzi!”). Wyjmuje ciasto i zagniata przez chwilę w dłoniach, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a następnie odrywa 1/3 całości. Teraz podsypuje obficie blat mąką, rozkłada na nim wstępnie uformowane w dysk ciasto i je także podsypuje (już mniej obficie) mąką. Zaczyna wałkować je sprawnie na cieniutki, okrągły placek. Czasem przestaje wałkować i rozciąga ciasto na blacie za pomocą dłoni, aby uzyskać pożądany kształt. (Ja nie jestem tak sprawna i za pierwszym razem rwę ciasto, robiąc spektakularną dziurę w środku. Dziad powiada, że nie powinnam się tym przejmować i mam okazałą dziurę zwyczajnie pozlepiać, połatać, pouciskać, gdyż po nałożeniu sosu i upieczeniu, nie będzie to miało znaczenia). Rozwałkowany cieniutko placek Dziad umieszcza bezpośrednio na blasze piekarnikowej (niczym jej nie smaruje i nie wykłada), a następnie przygotowuje sos oraz dodatki...

4

A JA ZROBIĘ PO MOJEMU! Rozgrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie to 240 stopni). Do miseczki wsypuję sezam, siemię lniane oraz czarnuszkę i podlewam je olejem. Mieszam dokładnie, aby utłuścić wszystkie ziarna. Niecałą łyżkę mieszanki rozprowadzam na rozwałkowanym placku i starannie dociskam dłonią, aby nieco zagłębić ziarna w cieście. Tak przygotowany pierwszy placek wsuwam do nagrzanego piekarnika na 7 minut. Po tym czasie jest dobrze wypieczony, kruchy i miejscami zbrązowiony. W ten sposób piekę kolejne placki. Część pałaszuję od razu – na ciepło, gdyż wtedy są najsmaczniejsze. Część zostawiam na dzień następny. Czekam, aż placki całkowicie ostygną i zawijam szczelnie w folię aluminiową, by nie schły i nie stwardniały zanadto. Są doskonałą, kruchą przekąską, a także dodatkiem do pasty, sałatki, czy zupy.

5

P.S. Dziad po nałożeniu na spód wszelkich dodatków oraz sera, piecze swoją pizzę dłużej, bo około 9-10 minut. Po tym czasie ciasto pozostaje zwarte, sztywne i pachnące, a przez sos – także wilgotne. Te dziadowe pyszności pałaszuję w ilościach zaskakujących mnie samą.

6

7

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki