Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2420
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3387
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1452
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2420
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3387
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1452
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Składniki
Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut.