Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 5865

Lekkie letnie danie nadaje się na przekąskę do posiłku białkowego.

Składniki

  • - 2 cukinie
  • - 4 jajka
  • - 50 ml.mleka
  • - trochę soli morskiej i mielonego pieprzu do smaku
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - olej rzepakowy do smażenia
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 150 g jogurtu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukinii

Przygotowanie

  1. - cukinię zetrzeć na grubej tarce

    - jajka wymieszać z mlekiem, solą, pieprzem i dodać do nich cukinię

    - szczypiorek pokroić

    - połowę pokrojonego szczypiorku dodać do masy jajecznej

  2. - na patelni rozgrzać olej

    - dużą łyżką nakładać na rozgrzany olej małe porcje ciasta i nieco je rozsmarowywać aby powstały cienkie placki

    - obracać je na drugą stronę dopiero wtedy kiedy spód będzie miał złoty kolor

    - w taki sam sposób smażyć placki z reszty ciasta

    - placki przechowywać w piekarniku w temperaturze 50 stopni

  3. -czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

    - wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem oraz resztą szczypiorku

    - tak przygotowany sos podawać do placków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń