Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste i smaczne placki z cukinii którą uwielbiam. Placki przygotowałam z wiórkami sera żółtego oraz dodałam czosnku niedźwiedziego. Wyszły pyszne, mięciutkie i chrupiące.
tarka, nóż, miska, patelni, ręcznik papierowy, łyżka,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10316
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5945
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
Jeśli przygotowujemy placki z dużej cukinii starszej, to usunąć łyżką miąższ z pestkami i obrać z twardej skórki. Po obraniu i usunięciu miąższu cukinię zetrzeć na dużych oczkach razem z obrana cebulą, po starciu delikatnie oprószyć solą i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Dodać posiekaną cebulkę zieloną, posiekane ząbki czosnku , czosnek niedźwiedzi ,jajka, przyprawy oraz mąkę - wymieszać. Na samym końcu wmieszać wiórki sera żółtego i ponownie wymieszać do połączenia składników. Patelnię rozgrzać z dodatkiem oleju. Nakładać nieduże porcje masy i smażyć placuszki na złoty kolor. Gdy osiągną rumiany złocisty kolor , przewrócić na drugą stronę i smażyć również do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego.
Cukinię zetrzeć na tarce.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na koniec masę połączyć z wiórkami mozzarelli.
Placuszki po usmażeniu gotowe do podania.