Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste i smaczne placki z cukinii którą uwielbiam. Placki przygotowałam z wiórkami sera żółtego oraz dodałam czosnku niedźwiedziego. Wyszły pyszne, mięciutkie i chrupiące.
tarka, nóż, miska, patelni, ręcznik papierowy, łyżka,
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 93
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 93
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 140
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4201
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8670
Składniki
Jeśli przygotowujemy placki z dużej cukinii starszej, to usunąć łyżką miąższ z pestkami i obrać z twardej skórki. Po obraniu i usunięciu miąższu cukinię zetrzeć na dużych oczkach razem z obrana cebulą, po starciu delikatnie oprószyć solą i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Dodać posiekaną cebulkę zieloną, posiekane ząbki czosnku , czosnek niedźwiedzi ,jajka, przyprawy oraz mąkę - wymieszać. Na samym końcu wmieszać wiórki sera żółtego i ponownie wymieszać do połączenia składników. Patelnię rozgrzać z dodatkiem oleju. Nakładać nieduże porcje masy i smażyć placuszki na złoty kolor. Gdy osiągną rumiany złocisty kolor , przewrócić na drugą stronę i smażyć również do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego.
Cukinię zetrzeć na tarce.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na koniec masę połączyć z wiórkami mozzarelli.
Placuszki po usmażeniu gotowe do podania.