Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste i smaczne placki z cukinii którą uwielbiam. Placki przygotowałam z wiórkami sera żółtego oraz dodałam czosnku niedźwiedziego. Wyszły pyszne, mięciutkie i chrupiące.
tarka, nóż, miska, patelni, ręcznik papierowy, łyżka,
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35986
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 160
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 289
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 338
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35986
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 160
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 289
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 338
Składniki
Jeśli przygotowujemy placki z dużej cukinii starszej, to usunąć łyżką miąższ z pestkami i obrać z twardej skórki. Po obraniu i usunięciu miąższu cukinię zetrzeć na dużych oczkach razem z obrana cebulą, po starciu delikatnie oprószyć solą i zostawić na 10 minut, po czym odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Dodać posiekaną cebulkę zieloną, posiekane ząbki czosnku , czosnek niedźwiedzi ,jajka, przyprawy oraz mąkę - wymieszać. Na samym końcu wmieszać wiórki sera żółtego i ponownie wymieszać do połączenia składników. Patelnię rozgrzać z dodatkiem oleju. Nakładać nieduże porcje masy i smażyć placuszki na złoty kolor. Gdy osiągną rumiany złocisty kolor , przewrócić na drugą stronę i smażyć również do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego.
Cukinię zetrzeć na tarce.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Na koniec masę połączyć z wiórkami mozzarelli.
Placuszki po usmażeniu gotowe do podania.